Η μητρότητα έχει βαθειές ρίζες στον Ελληνικό πολιτισμό. Παρολαυτά, η ευρέως διαπιστούμενη ένδεια στις προσφερόμενες υπηρεσίες για τις μητέρες μαρτυρά την έντονη έλλειψη συνειδητοποίησης του κοινού για τις διαταραχές της ψυχικής υγείας των μητέρων και την επιτακτική ανάγκη προσφοράς μιας υπηρεσίας ψυχικής υγείας γονέων-βρεφών, που θα βασίζεται στις αποδεδειγμένες πρακτικές της θεωρίας προσκόλλησης, της αναπτυξιακής ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης.
Η SOPHROSYNA είναι η φωνή των βρεφών που δικαιούνται άμεσα την στοργή, την φροντίδα και την αγάπη δίχως όρους από τις μανούλες τους. Είναι το δικαίωμα της γυναίκας και νέας μητέρας για συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη στον δύσκολο αγώνα της μητρότητας.
Η μητρική ψυχική υγεία, διεθνώς, αφορά σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τόσο τις μητέρες όσο και τα νήπια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 10% των εγκύων γυναικών και το 13% των γυναικών σε λοχεία βιώνουν κάποια ψυχική διαταραχή, συνηθέστερα κατάθλιψη. Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας των μητέρων ευθύνονται για σημαντικές συμπεριφορικές και γνωσιακές επιπτώσεις στα παιδιά, που ξεκινούν από τα βρεφικά χρόνια και φτάνουν μέχρι και την εφηβεία.
Η SOPHROSYNA δημιουργήθηκε για να καλύψει την έλλειψη παροχών βρεφικής-μητρικής ψυχικής υγείας.